WE SUPPORT THE FUTURE OF FOOTBALL

CLUB IN BEELD

VV DRACHTEN



VTON CLUB IN BEELD

VV Drachten is een middelgrote club met zo’n 550 leden in DRACHTEN zelf, waarvan de helft uit jeugdleden bestaat. Richard Jellema is Hoofd Jeugd Opleidingen binnen de club sinds 1,5 jaar. Deze club was één van de eerste VTON gebruikers (2015), al is het gebruik van de VTON Trainer-app de laatste tijd flink gestegen. Richard spreken we online op dinsdag 10 november om er o.a. achter te komen hoe die kwalitatieve slag is gemaakt?

Even voorstellen:

Richard is een echte vv Drachten man. Al 37 jaar maakt hij deel uit van deze club. Maar liefst 15 jaar vertegenwoordigde hij het eerste elftal en dat hij er nog steeds niet genoeg van krijgt blijkt wel uit zijn rol als speler van het huidige vierde elftal. Ook zijn drie zoons spelen allemaal bij vv Drachten. Richard is zelfs drie jaar hoofdtrainer geweest van het eerste elftal. 1,5 jaar geleden is hij begonnen als HJO.

𝗛𝗼𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻 𝗷𝘂𝗹𝗹𝗶𝗲 𝗮𝗹 𝗺𝗲𝘁 𝗩𝗧𝗢𝗡?

Ik kende VTON al voordat ik bij vv Drachten HJO werd, maar ben er pas intensief mee gaan werken toen ik hiermee aan de slag ging. De club gebruikt VTON al sinds 2015. Daarnaast moet ik er wel bij vertellen dat ik al erg enthousiast was over het gestructureerd en compleet opleiden van spelers zonder direct “labels” te plakken op spelers. Een JO8-5 speler kan namelijk ook in het eerste elftal terecht komen. Ik denk dan ook graag meer in de breedte, dan in de hoogte.

𝗪𝗮𝘁 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗳𝗶𝗲𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗩𝗧𝗢𝗡 𝗶𝘀 𝗴𝗲𝗸𝗼𝘇𝗲𝗻?

Met name de uitgebreide know-how die erachter zit waardoor het een kant en klare leeftijdsspecifieke leerlijn is die helemaal klaarstaat. Je hoeft als trainer niets meer bij elkaar te zoeken. Alles is er al! Tevens het enorme aantal (technische) balcontacten wat je creëert binnen deze organisatie en oefenstof.


𝗛𝗼𝗲 𝗶𝘀 𝗩𝗧𝗢𝗡 𝗱𝗲𝘀𝘁𝗶𝗷𝗱𝘀 𝗴𝗲ï𝗻𝘁𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲𝗲𝗿𝗱?

Toen ik bij de club kwam begreep ik dat het als hulpmiddel was aangeschaft. Het werd trainers ter beschikking gesteld, wat in de basis een goede zet is, maar er is meer voor nodig. Ik ben daar mee aan de slag gegaan.

𝗛𝗼𝗲 𝗶𝘀 𝗱𝗶𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗻𝘀𝗶𝗲𝘃𝗲𝗿𝗲 𝗯𝗲𝗻𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗿𝘀 𝗼𝗺 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗻𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗹𝗲𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗻 𝘁𝗲 𝗴𝗮𝗮𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗻 𝗼𝗻𝘁𝘃𝗮𝗻𝗴𝗲𝗻?

Trainers, ouders en spelers hebben uitleg nodig. Waarom doen we dit en waarom is dit belangrijk? Ik zag namelijk teveel eigen inbreng van trainers waardoor spelers te eenzijdig werden opgeleid en ik ben juist van mening dat ieder kind een goede complete voetbalopleiding moet hebben waar doelstellingen belangrijk zijn. Waar trainen we op en waarom? Die argumentatie/visie werd goed ontvangen. Je merkt dan ook dat communicatie cruciaal is.

Gelukkig doen we het nu met 3 man en we hebben nu aardig wat VTON ambassadeurs binnen de club. Door er mee te gaan werken, met ondersteuning op het veld door o.a. ondergetekende, zag je trainers en spelers groeien. We praten binnen de club dan ook over de “vv Drachten-voetbalschool”.

Zelf ben ik ouders langs gegaan met de vraag of ze wat wilde gaan doen met ondersteuning op het veld. Dit omdat we, net zoals veel andere clubs, een tekort aan jeugdtrainers hadden. Dat pakte goed uit. Aansluitende leeftijdsgroepen trainen nu op dezelfde dagen en tijden, waardoor het ondersteunen een stuk efficiënter is geworden. Daarnaast hebben deze groepen ook direct contact met elkaar, wat natuurlijk altijd handig is bij training en voorbereiding naar de wedstrijddag.

𝗪𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗽 𝗷𝗲 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻𝗮𝗮𝗻?

Dat het tijd nodig heeft om mensen uit te leggen waar we mee bezig zijn en hoe we dat doen. Veelal weet men dat niet, maar is er al wel een mening/beeld gevormd. Om die beeldvorming en werkwijze toe te lichten kost tijd. Toch merkte ik dat dit succesvol was en zoals gezegd, de groep die steeds enthousiaster werd groeide gestaag.

𝗪𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗩𝗧𝗢𝗡 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘇𝗲𝘁𝘁𝗲𝗻 𝗷𝘂𝗹𝗹𝗶𝗲 𝗶𝗻?

Ik houd zelf wel gegevens als aanwezigheid, inzet, technische handeling en ontwikkeling binnen de doelstelling bij. Dat vind ik erg leuk en ben ook van plan dit te gaan communiceren met mijn spelersgroep. We gebruiken binnen de club de Trainer app, de Coach app en de Keeper app. Deze laatste wordt erg enthousiast ingezet door onze keeperstrainer.

𝗪𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗩𝗧𝗢𝗡 𝗷𝘂𝗹𝗹𝗶𝗲 𝗰𝗹𝘂𝗯 𝘁𝗼𝘁 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗲 𝗴𝗲𝗯𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁?

Dat wij een goede voetbalopleiding voor iedereen waar kunnen maken, ongeacht leeftijd, talent en/of niveau. Onze “voetbalschool” bied kwaliteit. We zien aan de onderkant bij de jongste jeugd dan ook een groei ontstaan. Ouders betalen tenslotte contributie en dat is voor iedereen gelijk. Wij kunnen nu zeggen dat iedereen daar ook dezelfde kwaliteit voor terug krijgt.

𝗛𝗲𝗯 𝗷𝗶𝗷 𝗻𝗼𝗴 𝘁𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗳 𝗮𝗱𝘃𝗶𝗲𝘇𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗰𝗹𝘂𝗯𝘀?

Als je werkelijk een goede structurele jeugdopleiding wil hebben binnen je club dan moet je een lange adem hebben, volhouden. Zoek ambassadeurs en ga samen anderen ondersteunen en met ondersteunen bedoel ik op het veld, daar waar het echte werk gebeurd.

Leer trainers beter kijken naar doelstellingen en neem de spelers daar in mee. Bij jonge jeugd kan dat heel goed met voorbeelden van topteams en spelers in het profvoetbal. Zelf gaf ik mijn groep aan waarom Bayern Munchen momenteel zo’n goede ploeg heeft. Dit in de aanloop naar een training waar 1 vs 1 aanvallend de doelstelling betrof. Ik kan die training nu rekenen tot één van de beste trainingen tot nu toe. Puur omdat ze zelf het belang van het doel inzagen.

Zorg dat de organisatie op het veld staat als spelers aankomen. Zorg als club ook dat de trainer netjes in een trainingspak van de club op het veld staat. Alleen dit al geeft een georganiseerd en professioneel beeld.

Adviseer trainers een dag voor de training op de app te kijken en niet 5 minuten voor de tijd. Met name de overgang van de ene oefening naar de andere is bij beginnende trainers lastig. Door dit wat eerder te bekijken en te vragen aan de “ondersteuner” op het veld kun je snel veel winst boeken. Zo leren ze snel switchen binnen een training en creëren ze veel balcontacten.

𝗦𝗹𝗼𝘁𝘄𝗼𝗼𝗿𝗱:

Richard Jellema heeft gekozen voor een stap-voor-stap methode die op lange termijn een steeds betere “voetbalschool” creëert binnen vv Drachten. Mede omdat hij o.a. eerst een team om zich heen wilde vormen. Het kwalitatief goed opleiden van spelers is echter in 1,5 jaar al enorm toegenomen en de vooruitgang is in veel gevallen al zichtbaar. Het blijkt maar weer eens dat de “verandering” zelf de meeste tijd vergt, zelfs als je iets goeds wil bewerkstelligen.