FEETON FROM THE FIELD - V.V. Makkum 

Ingezonden door Jeroen Adema, v.v. Makkum

Voetbalvereniging Makkum bestaat dit jaar 78 jaar. Het sociale gebeuren staat hoog in het vaandel in ons dorp aan het IJsselmeer met ongeveer 3500 inwoners. Tien procent van de Makkumer bevolking is op de een of andere manier betrokken bij de voetballerij. Met zo'n 285 spelende leden is de club in alle geledingen vertegenwoordigd.

Door onze regiofunctie is het belangrijk om een veilig en warm klimaat te creëren waar sociale interactie en teamgeest voorop staan. Waar we kinderen leren om samen te werken, vriendschappen te sluiten, en respect te hebben voor anderen, ongeacht hun achtergrond of vaardigheden. Waar we hen helpen om zelfvertrouwen op te bouwen, leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, en om te gaan met uitdagingen en tegenslagen. Alles vanuit het basisprincipe dat je dat samen en met plezier doet.

VV Makkum wil ondersteuning bieden om de persoonlijke doelen van jeugdspelers en -trainers te realiseren. Voor de één is dit plezier, voor de ander is dit het bereiken van een zo hoog mogelijk voetbalniveau.

We zijn daarom sinds seizoen 2022/23 begonnen met het aanbieden van trainingen via de feeton methode: spelers voetballen met meer plezier en ontwikkelen zich ‘spelenderwijs’ naar hun potentieel. Wat wij fijn vinden is dat je als trainer ontzorgt wordt op de inhoud en je je kunt richten op het coachen. Je bent minder voorbereidingstijd kwijt en je kunt structureel werken aan de ontwikkeling van je spelers. Zoals bij zoveel clubs staat er met name bij de jongere jeugd een welwillende ouder voor de groep. Deze - vaak onervaren - trainers kunnen gedurende het hele voetbalseizoen gevarieerde en structurele trainingen geven zonder zelf alles voor te hoeven bereiden en te bedenken. Maar ook als ervaren trainer kan je je ei goed kwijt, zo kan je bijvoorbeeld naar behoefte trainingen samenstellen en deze wegzetten in een periodisering, aansluitend bij de voetbalvisie van de club.

Onze trainers zijn erg tevreden over de trainersapp, met name vanwege het gebruiksgemak van het platform. De oefenvormen worden allemaal duidelijk uitgelegd in de app. Dit betekent dat trainers niet alleen tijd besparen, maar ook kunnen vertrouwen op goed uitgewerkte trainingssessies die zijn afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van hun spelers. Ze hoeven zich minder bezig te houden met het organiseren van de oefenvormen, en kunnen meer aandacht geven aan hun spelers. Dit komt het plezier enorm ten goede!