Wat te doen op de zaterdagen?

Activiteiten

In de eerste Corona-periode organiseerden wij de dagelijkse Challenge met leuke prijzen. Gelukkig was er voor de trainingen de VTON leerlijn, maar het stopzetten van de competitie bracht nieuwe problemen met zich mee. Hoe blijf je de jeugd op een leuke, uitdagende manier boeien op de zaterdagen?

Wij hebben een lijst met ideeen opgesteld voor de toekomst:

FIFA kampioen

De FIFA skillgames uit het computerspel kun je ook op het veld doen. De eerste zaterdag zou je als training kunnen gebruiken met de aankondiging dat de volgende zaterdag de scores bijgehouden worden. Let op: spelers staan veel stil. In deze maanden kan dat vanwege kou vervelend zijn. Tip: Laat 1-2 spelers de skillgame doen en de rest een oefening. Draai dan steeds 1-2 spelers door.

Opdrachtvoetbal

Met name geschikt bij onderlinge partijvormen waar betere ploegen spelen tegen ploegen die minder kwaliteit hebben. De betere ploeg krijgt beperkingen opgelegd in de partij. B.v. max 2 keer raken, alleen scoren als alle spelers op de helft staan van de tegenstander, na het spelen van de bal om een pilon sprinten voordat je weer deel mag nemen etc. Dit kan de gehele partij of een aantal perioden, afhankelijk van het niveauverschil tussen de beide ploegen.

Mini-WK

Maak een mix van teams in de onderbouw en laat ze een land vertegenwoordigen. Speel een Mini WK in 2-3 zaterdagen waarbij de O19 en O17 (of eerste elftal) spelers de trainer(s) zijn. Geef het een officieel tintje met vlaggen, besprekingen, volksliederen en laat spelers informatie opzoeken m.b.t. hun land.

Fun & behendigheidcircuit 1

Het leuke hiervan is dat je goed spelers kunt mixen van verschillende leeftijden. Maak teams en verzin diverse behendigheid onderdelen. Het leuke hiervan is dat een minder talentvolle speler wel de beste kan zijn. Denk aan jeu de boule voetbal, voetje van de vloer over een afstand met beperkte materialen, Latje tik met een bal op een pilon, boter-kaas-eieren voetbal etc. Voor meer ideeën is Google een mooie oplossing.

Behendigheid deel 2

Maak teams en geef ze de opdracht om 2-3 behendigheid- oefeningen te bedenken voor de zaterdag waarmee je punten kunt scoren. Ieder team presenteert zijn oefeningen op de dag zelf en vervolgens moet ieder team alle oefeningen afwerken. Welk team haalt de meeste punten?

Bootcamp

Met allerlei eenvoudige materialen in en rondom het sportpark kan men leuke opdrachten verzinnen. Trappen, hekken, boomstammen, slootjes, touw, elastieken, reactiespelletjes, met eigen lichaamsgewicht, met lichaamsgewicht medespeler etc. Google bootcamp op Youtube en je krijgt meer ideeën en inspiratie (Binnen vrijwel iedere club is wel iemand met ervaring in Bootcamp, durf te vragen via je netwerk of Facebook bijvoorbeeld)

Landen-tactiek-spel

Speel onderling en verdeel de ploegen in landen. Ieder land vertegenwoordigd een speelstijl en voert deze ook zo uit in de wedstrijden. Voorbeeld: Engeland: veel lange ballen naar voren, Spanje: tiki-taka, Italie: catenaccio, Brazilie: dribbelen en passeren, Duitsland: mentaliteit, veel energie. Laat je team ook bewust zo spelen.

Wie is de mol voetbal

De trainer wijst een “mol”aan of men laat lootjes rond gaan zodat alleen de mol zelf weet dat hij de wedstrijd(en) gaat saboteren zonder daarbij goed op te vallen. Medespelers (en trainer/leider) moeten na iedere wedstrijd raden wie de mol is en verdienen daarmee punten.

Toernooi met individuele winnaar

Speel een mix-toernooi. Na iedere wedstrijd komt een speler in een nieuw team. Spelers kunnen punten verdienen door te winnen + het aantal gescoorde doelpunten. Wedstrijd verloren maar b.v. wel 5 doelpunten als team, dan heb je 5 punten. Puntentelling voorbeeld: gewonnen wedstrijd = 20 pnt + doelpunten, Gelijkspel = 10 pnt + doelpunten, Verloren = alleen doelpunten.

Tijdelijke voetbalacademy

Kies meerdere oefeningen uit de VTON database. Plaats deze in circuitvorm op het veld. Geef vooraf aan hoeveel zaterdagen deze academy loopt. Tip: doe bij de eerste training een soort test met de bal die je iedere zaterdag oefent en bij de laatste training weer gaat testen. Houd de progressie bij (doe een test die ze zelf ook kunnen oefenen en maak het een belangrijk onderdeel van deze tijdelijke academy)

Tip

Oh ja, toch nog een laatste tip: Vergeet geen foto’s en video’s te maken! Zowel de spelers, maar zeker ook de ouders en familie, vinden dit fantastisch. Plaats ze op je sociale media met een leuke tekst. Naast een actieve en gezellige uitstraling maak je meteen reclame voor je club.

BONUSTIP

Geboortemaand trainen en spelen. Wat als de jongste spelers in de training en wedstrijd ineens de oudste zijn of de oudste spelers ineens de jongste? Wat ga je als technisch kader dan zien? Deze tijd leent zich prima om een periode te gaan trainen en spelen op basis van de geboortemaand. Neem bijvoorbeeld 1 juli als peildatum. Hierdoor wijzig je de “omgeving” van spelers binnen hetzelfde spel en ga je meer talenten en potentieel herkennen (Zie video Sportief partnership op VTON Facebook) Naast een “ander zicht” op de spelers gaan spelers dit soort wedstrijden/toernooitjes/wedstrijdjes anders beleven.